Hoppa till innehåll

Basics om skuggning

Att skugga, tona, fixa och dona behövs ju absolut inte – vi målar för att vi tycker att det är roligt och att det ger oss ro i själen. MEN… jag vet att många vill mer när man väl kommer igång och det är roligt att få bilderna så vackra man kan.

Gå gärna med i min Facebookgrupp för målartokar där ni får massor med tips och kan be andra om råd. Ni hittar gruppen HÄR.

Ibland väljer jag att måla en naturtrogen bild där jag försöker skugga och tona så det blir fint. Ibland skiter jag fullständigt i det och bara målar på med första bästa penna. Bara för att det är roligt och jag blir glad och lugn av det.

Men om ni vill prova så kommer lite nybörjartips här.

OBS! Att skugga och tona är lättast med träpennor eller akvarellpennor. Även alkoholbaserade tuschpennor går lätt att skugga och tona med.

Har man vanlig vattenbaserad tusch eller gelpennor så är det svårare men med övning så går det 🙂

SKUGGA:
Det stod verkligen helt still i skallen när jag försökte lära mig att skugga. Inte visste jag var jag skulle göra ljust och mörkt någonstans, eller hur mycket eller hur lite?! Så jag gjorde helt enkelt så att om jag skulle måla ett äpple så googlade jag bilder på äpplen och kollade var det var mörkt och ljust. Sedan målade jag likadant.

Vad jag märkte var att ibland hamnade skuggorna på vänster sida och ibland på höger osv. Så det bästa är om man bestämmer sig för var ljuset kommer från (solen eller lampan eller vad man nu är i för miljö). Oftast blir det att ljuset kommer uppifrån till höger på mina bilder 😉 Det innebär att de mörkare partierna ska vara på vänster sida och de ljusare på höger eller den del av saken man målar som är närmast ljuset.

Ibland börjar jag med det mörka och ibland med det ljusa. Oftast får jag dock lägga på mer mörkt sedan i efterhand. Jag brukar skugga med både en mörkare nyans av färgen jag använder men lägger ofta på även en kallare nyans av grundfärgen.

När det gäller ljust så använder jag även där en ljusare nyans än den jag målar med, ofta även en varmare och sedan vitt.

Ibland märker man i efterhand att man ville ha vitt eller ljusare på ett ställe och då kan man antingen sudda fram vitt (om man har en suddbar penna så klart) eller så finns det vita pennor som går att lägga över det man målat. En penna som funkar även över tusch är en vit gelpenna som finns HÄR.

Något som kan vara bra att tänka på är att skuggor nästan alltid kalla. Så istället för att bara göra mörkare färg där skuggan är så kan man även välja en kallare nyans. Samma sak med ljusa partier de kan gärna få en lite varmare nyans.

När det gäller nyanser så kan man också få ett djup i bilden om man väljer att använda skarpare färger på det som är nära och lite mer gråtonade färger på det som är långt bort.

Här är ett simpelt exempel där jag har försökt att göra träden längst bort i en gråare grön nyans för att man ska se att de är långt borta.

Amazon animals fåglar vattenfall måla

Om ni klickar på kategorin ”skugga” så hittar ni fler konkreta tips på hur man kan skugga olika saker, ni hittar även videoklipp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.