Hoppa till innehåll

Mandalan – den fridfulla symbolen

Det är ju sjukt många av oss målartokar som älskar att måla just Mandala. Jag blev lite nyfiken på var det kommer ifrån så jag har googlat runt lite och här kommer lite ”Mandala-fakta” att ha i bakhuvudet när vi målar och drömmer oss bort 🙂

För oss i väst har mandalan synts som flitigast i Målarböcker för Vuxna (daaahhh….) ;-).  Försäljningen av målarböcker för vuxna har ökat stort. “Det har blivit en liten hysteri kring detta, många vill fånga barnet i sig och hitta inre lugn”, säger Fredrik Johansson som äger Kalenderkungen.se . Om inte annat är det väldigt roligt också, samt att du arbetar upp din egen förmåga att sammanföra och kontrastera färger.

Jo, jag får nog hålla med om det… ”fånga barnet i sig” stämmer väl till viss del eftersom jag ofta målar gullipluttiga bilder med massor av glada färger. Men för mig är det framförallt att känna lugn – den enda gången jag verkligen gör det är när jag målar. Att det DESSUTOM är roligt och att man övar upp sin kreativitet är ju bara en bonus tycker jag.

Men om vi struntar i vad jag tycker och återgår till fakta:

Historiskt sett har mandalan varit en symbol för välbefinnande och inre lugn i tusentals år. Men det är inte förrän idag som vi i västvärlden hyllar den såsom man gjort i öst i flera hundra generationer! Ordet ”Mandala” kommer från det utdöda språket sanskrit och betyder “cirkel”. Jo, det kanske ni kunde lista ut själva….

Den används flitigt inom buddism och hinduism och sägs representera de himmelska och kosmiska regionerna. Inom mindfulness och yoga har mandalan alltid haft en viktig roll. Det finns även kurser inom bildterapi där man använder sig flitigt av symbolen som sägs skapa inre frid i människan (källa).

Tibetanska munkar kan spendera hundratals timmar med att rita mandalas i sand och använder sig av olika färger för att skapa kontraster och mönster. Det ska vara en fantastisk upplevelse att se dem skapa symbolerna. En del museum har till och med bjudit in tibetanska klostermunkar för att göra mandalas hos dem så att besökare kan få vara med om upplevelsen (källa).

Jo, jag hade lätt kunnat tänka mig att sitta på en strand på Seychellerna och rita mandalas med tåspetsarna…. Om jag klär ut mig till munk kanske jag till och med får betalt för det!! (läser ni någon artikel om en stollig kvinna utklädd till munk som blivit arresterad på Seychellerna för att hon krävt stackars turister på pengar så är det ABSOLUT inte jag).

Hitta lugnet, plocka fram mandalan och hitta konstnären i dig – lycka till med målandet! 🙂

Tjillevippen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.