Hoppa till innehåll

Provar att skugga svampar

När jag första gången försökte skugga svampar som passade jag på att ta lite bilder under tiden. Jag tänkte att det kan vara en hjälp till alla andra nybörjare därute 🙂

Skugga Svamp måla

Om vi börjar med hatten så målade jag först hela hatten ljust lila, sedan bestämde jag att ljuset ska komma från höger, det innebär att vänster ska vara mörkare. Så jag målade hårdare med pennan på vänster sida och även ner mot marken på höger sida. En liten mörkare rand längs med ytterkanten på hatten eftersom den böjer sig där och borde ge lite skugga. Även nederkanten på hatten fick lite mörkare lila.

Sedan tog jag en jättemörk lila som nästan är svart och gjorde försiktigt ytterligare lite mörkare längst ner mot marken på båda sidorna. Sist så tog jag ett sudd och suddade en aning mitt på högersidan eftersom jag tyckte att jag ville ha ännu mer ljus där.

Om vi tar skivorna under svampen: Började igen med mycket ljus lila över alltihop, sedan en mörkare lila (eller samma penna fast mer tryck) på högerkanten på varje skiva. Alla skivor är dessutom ljusare på högersidan och mörkare på vänstersidan. Sist men inte minst åter igen den mörklila/svarta med en svag och smal kant längst in på varje skiva.

När det gäller foten så är det samma teknik som på hatten. Dock gjorde jag inte foten ovanför ringen ljusare (eller bara en aning) för jag tänkte att ljuset kanske inte kommer åt där ändå…

Tänk också på att ingenting är helt och hållet färgat i samma nyans. Allting har olika nyanser och variationer i ljust och mörkt.

Såhär blev den färdiga bilden.

Svampar skog skuggor Tona färger måla

Det finns även ett eget inlägg om hur jag tonade svamparna. Om ni klickar på kategorin ”tona” så hittar ni det 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.