Hoppa till innehåll

Tonar från gult till rött

Att tona en kulör över till en annan för att få mer liv i bilden är kul.

Det lättaste är att använda flera färger när du ska tona över en färg till en annan. Om du till exempel ska tona en gul till röd så ha gärna en gul, en mörkgul, en orange, en orange/röd och sedan en röd. Måla dem bredvid varandra och sedan tona ut dem svagare mot varandra och efter det över varandra. Man får trixa tills man hittar rätt mängd av varje färg och ibland blir det inte alls som man tänkt…

Här är en väldigt enkel toning jag gjorde på några tickor på ett träd. Det är inte mycket toning, bara en svag övergång från gul till röd. Jag kan visa hur jag gjorde:


Först väljer jag ut 5 st pennor som jag vill använda. Från mörkt gul till ljus röd.

Tona från gult till rött fem pennor

Sedan målar jag svagt med den gula pennan över hela tickan.

Tona svampar gult till rött

Efter det lägger jag en röd längst upp, lite kraftigare med den gula längst ner och i mitten lägger jag den mellanorange. Detta för att jag inte ska gå för långt upp eller ner med någon av färgerna så jag inte får plats med den sista.

Svampar tickor träd färger

Sedan lägger jag de två sista pennorna i mellanrummen och avslutar med ett tunnt lager av den ljusa gula över alltihop för att tona ihop det lite extra.Så här blev det när det var klart. Den nedersta tickan blev lite för mörk men shit happens… orkade inte sudda och göra om 😉 Sedan när är naturen perfekt liksom. Inte lika perfekt som mig i alla fall 😉

Svampar tickor träd måla färger

Så här blev den färdiga bilden. Hur jag skuggat svamparna ser ni i ett eget inlägg under skuggning. Den rosa fula svampen nere till vänster kan ni ignorera. Jag gav upp… begrep inte hur den skulle se ut så den fick vara ful helt enkelt.

s5  s6

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.